Contour 2 asks me to name the box

Contour 2 asks me to name the box

TV Forum

Activity: 14 Replies | 4 Subscribers

This question is still unresolved
Posted by

Several times, when I turn on my TV and box, the screen asks me to name the location, meaning, I assume, the name of the box. I can't do anything else until I select a name and the enter button.

I'm not sure why I am asked this, since I have only one box and don't know of anything that might access the box other than the remote.

Can anyone explain what's going on and if there is a way to keep from being prompted to name it? It doesn't happen often, but it has happened several times since it was installed.

All Replies
  • Posted by DustinP
    12 Jan 2018 1:01 PM
    Hi Charles50,

    You can name the receiver by going into the Contour 2 receiver settings. Here's how:

    Power on the TV and Cox receiver.
    Press the CONTOUR button on the RX-11 remote.
    Highlight the Gear Icon and press the OK button.
    Highlight Device Settings, press OK.
    Highlight Device Name, press OK.
    Choose a name from the drop down list, press OK.

    Once this step is taken is it saving the name, or is the TV screen showing a different menu than the one you see when completing these steps?


    Cox Support Forums Moderator

  • Posted by DaxTheGreat
    18 Jan 2018 10:18 AM

    I have the same issue as the OP. I tried these steps with no change in the results.  Sometimes when I power on the box, it asks me to name it.  This does not happen every time.  When it does happen, it is after it's been in power-saving mode.  Though, again, not every time it's in the power-saving mode does it happen.  I've also tried to manually power the box down via the menu to reproduce the issue without success.  Otherwise, it doesn't seem as though anything else is affected.

  • Posted by StephanieA
    19 Jan 2018 5:03 AM

    How many receivers do you have?

    Stephanie A
    Cox Support Forum Moderator

  • Posted by DaxTheGreat
    19 Jan 2018 10:36 AM

    I have 4 total, 3 are the HD/DVR receivers and 1 is a mini box.  Only the main HD/DVR box is asking me to name it upon power-on (mostly in the morning, after a long shutdown period it seems).

  • Posted by Allan
    20 Jan 2018 4:16 AM


    Are you unplugging the power or tuning off the outlet that the box is plugged into at night? If not, this could be an issue with the box. If that is the case, then please send us an email with your full address to so we can help. 


    Allan - Cox Support Forums Moderator

  • Posted by i_cut_the_cord
    24 Jan 2018 11:22 AM

    Yup. One of my many box replacements asked me to name it every single day.

    Want another surprise? Set your picture and sound formats. (e.g. 1080p/5.1 sound).

    Check again next day.


    Rinse and repeat.

  • Posted by dmc15514
    29 Jan 2018 4:38 PM

    I have the same issue. I only have 1 DVR and a mini box. Happens every time the dvr goes into  power saving mode. Besides asking for the location name each time, the video settings are reset to default. Maybe more but those are the 2 I have to fix after the power save. Wish I could just turn the power save off.

  • Posted by StephanieS
    30 Jan 2018 6:04 AM

    Were you able to try the instructions given by DustinP above, from January 12th? If you haven't please give those instructions a try and let us know how that works.

    Cox Social Media Support Specialist

  • Posted by i_cut_the_cord
    30 Jan 2018 12:48 PM

    It's been widely reported here, and I had it happen myself.

    The only people who are not clued-in are Cox's support people.

    You CAN turn the power save off. You should also turn off HDMI-CEC. However, when you do so, you will not be able to control your TV volume with the RF remote. You could still program the remote to use IR to control your TV or AV Receiver volume, though.

    I don't understand "let us know how it works". Cox deploys the boxs. They have plenty of them to try things out on. Why don't they?

  • Posted by DaxTheGreat
    30 Jan 2018 1:53 PM

    So, after moving this over to email support (which wasn't great -- at about 12-16 hours round-trip time for responses).  They sent a reset signal to my DVR and it seemed to "fix" it for a little while.  Though, now over the last few days it is happening more frequently than it was before (even after just a short power-saving time just over 1 hour, or so).   I only post this for those thinking it can be fixed, it doesn't seem it can be.  Seems a fairly small issue to resolve, no idea why there's no solution yet.  This is my first experience with cable for many, many years.  Maybe this is why I left it years ago?

  • Posted by LatitiaS
    31 Jan 2018 10:29 AM
    Hi DaxTheGreat, I am sorry to hear you are still experiencing the same with the DVR. It looks like you have done everything you can to find resolution. Please send us an email to as the next step would be scheduling a technician to swap the box. We look forward to hearing from you soon.

    Cox Support Forums Moderator

  • Posted by RickVoo
    4 Feb 2018 6:15 AM

    This is ridiculous. Why doesn't Cox solve this problem?

    Same problem here as reported above. Doesn't seem to be much of a pattern to it. Not every time but frequent enough to be very annoying. I see it with Contour 2 DVR. We NEED A SOLUTION COX FOLKS.

    One more reason why "cutting the cord" is becoming attractive.

    I'm going to try TURNING OFF POWER SAVER MODE.  Maybe that restart of the box sometimes initiates the dreaded question.

    Here is how I'll do it:

    * Power up TV and box

    * Hit Contour button

    * Select gear icon

    * Select Device Settings

    * Select Power Preferences

    * Select power saver starts after "OFF"

    Now, since the box is always on perhaps the dreaded "name your box location" will not pop up again. We'll see......

    UPDATE:  Since I enable the power saver as described above I have not yet seen the dreaded "name the location" screen. It's been a few days so far.....remaining hopeful.

    GOOD NEWS:  Disabling power saver has FIXED THE PROBLEM !  No more begging for location naming.  Why don't Cox people know how to do this ?

  • Posted by RickVoo
    11 Feb 2018 7:27 AM

    Charles   See my response at bottom of blogs.  Disabling the Power Saver as described in my post fixes the problem. Good Luck.

  • Posted by coxtv
    23 Feb 2018 9:35 AM

    I have 2 TVs - one always gets the annoying message as per the others on here and the other works fine. Both had PowerSaver set to 4 hours.  

    I changed mine today ( after reading this board ) so Power Savings are disabled

    Watch this space