Periods of high latency & extremely slow speeds

Problem seems to have started popping up last tThursday, but since then my house seems to have periods of time where the network speed slows the a crawl and I'm barely able to use the network (and definitely unable to run any multiplayer games). I've tried a bunch of different simple fixes but to no avail, so I'm at a loss on what I should try next.

Setup information:

  • Modem/Router: AC1750 Wifi Cable Modem Model
  • Wiring: Underground, resedential neighborhood 
  • Affected Connections: Wired and wireless 
  • Normal Speeds (wired): ~50 to 100 mbps download and 30ish upload
  • Speeds during a bout of slowness: ~0.3 mbps download and 0.6 mbps upload

What I've tried already

  • Resetting the modem/router (on my end)
  • Factory resetting the modem/router , netgear admin page shows connection is 'good'
  • Unplugging the modem/router and waiting 3-5 minutes to plug back in
  • Resetting the modem/router (on coxs end)
  • Disabling wireless and testing only my wired connection

Useful info?

I noticed in this thread a guy says anything over 1-2ms on a ping to 192.168.0.1 is a problem, and here is my ping output:

Pinging 192.168.0.1 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=6ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=3ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=10ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=7ms TTL=64

Ping statistics for 192.168.0.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 3ms, Maximum = 10ms, Average = 6ms

Here is also my connection information which I grabbed from my netgear admin panel:

Downstream Bonded Channels
Channel Lock Status Modulation Channel ID Frequency Power SNR Correctables UnCorrectables
1 Locked QAM 256 9 831000000 Hz 13.3 dBmV 38.6 dB 310 0
2 Locked QAM 256 10 837000000 Hz 13.1 dBmV 38.6 dB 324 0
3 Locked QAM 256 11 843000000 Hz 13.4 dBmV 38.9 dB 237 0
4 Locked QAM 256 12 849000000 Hz 13.0 dBmV 38.9 dB 246 0
5 Locked QAM 256 13 855000000 Hz 13.3 dBmV 38.9 dB 203 0
6 Locked QAM 256 14 861000000 Hz 13.1 dBmV 38.9 dB 196 0
7 Locked QAM 256 15 867000000 Hz 13.5 dBmV 38.9 dB 131 0
8 Locked QAM 256 16 873000000 Hz 13.0 dBmV 38.9 dB 128 0
9 Locked QAM 256 25 927000000 Hz 13.0 dBmV 38.9 dB 40 0
10 Locked QAM 256 26 933000000 Hz 12.9 dBmV 38.9 dB 47 0
11 Locked QAM 256 27 939000000 Hz 12.4 dBmV 38.6 dB 49 0
12 Locked QAM 256 28 945000000 Hz 11.9 dBmV 38.9 dB 52 0
13 Locked QAM 256 29 951000000 Hz 12.0 dBmV 38.6 dB 28 0
14 Locked QAM 256 30 957000000 Hz 12.0 dBmV 38.9 dB 9 0
15 Locked QAM 256 31 963000000 Hz 12.5 dBmV 40.3 dB 2 0
16 Locked QAM 256 32 969000000 Hz 12.3 dBmV 38.9 dB 8 0

Upstream Bonded Channels
Channel Lock Status US Channel Type Channel ID Symbol Rate Frequency Power
1 Locked ATDMA 4 2560 Ksym/sec 18400000 Hz 44.3 dBmV
2 Locked ATDMA 3 5120 Ksym/sec 23300000 Hz 44.3 dBmV
3 Locked ATDMA 2 5120 Ksym/sec 29800000 Hz 44.3 dBmV
4 Locked ATDMA 1 5120 Ksym/sec 36300000 Hz 44.3 dBmV

Lastly, here's a tracert of google.com:

Tracing route to google.com [2607:f8b0:4007:80d::200e]
over a maximum of 30 hops:

1 4 ms 9 ms 6 ms 2600:8801:2980:81d:a02:8eff:fec6:6662
2 245 ms 119 ms 318 ms 2600:8801:29ff:ffff::1111
3 427 ms * 82 ms 2001:578:601:fffc:500::1c
4 24 ms 143 ms 30 ms 2001:578:604::1a
5 65 ms 48 ms 42 ms 2001:578:1:0:172:17:249:79
6 59 ms 110 ms 77 ms 2001:578:20:c100::5:1
7 184 ms 235 ms 48 ms 2001:4860:0:1004::e
8 43 ms 89 ms 59 ms 2001:4860::c:4001:13cf
9 45 ms 49 ms 309 ms 2001:4860::c:4000:de3d
10 215 ms 49 ms 332 ms 2001:4860::1:0:c432
11 * 78 ms 132 ms 2001:4860:0:110d::1
12 185 ms 94 ms 36 ms 2001:4860:0:1::1f01
13 372 ms 259 ms 50 ms lax28s10-in-x0e.1e100.net [2607:f8b0:4007:80d::200e]

Trace complete.

Any ideas on what I should try?

Parents Reply
  • Ping is lovely and download/upload speed is through the roof. It seems my issue is resolved!

    Wunderbar! Now if we can only get every gamer or streamer to upgrade their rigs as well. What modem did you go with?

    Symptoms of that chipset was inability to play video games due to high ping (me) and occasional network instability (also me).

    That latency problem wouldn't normally show in a trace. I know because there is a test on DSLReports designed just to test for Puma6 issues. I think you were having more robust issues with the gateway related to poor quality control. Either way, your much better off now with separate and better hardware. 

Children
No Data